اختلال دو قطبى

آیا ناگهان بدون هیچ دلیلی از اوج شادی و خوشحالی به نهایت غم و اندوه فرو می‌روید و جملاتی مثل حوصله ندارم، با من بحث نکن و می‌خواهم تنها باشم را به زبان می‌آورید و این حالت مکررا برای شما اتفاق می‌اُفتد و زندگی شما را مختل کرده و خانواده و دوستان‌تان را از شما گرفته است؟ متاسفانه باید بگویم که شما به احتمال زیاد دچار یکی از اختلالات روانی به نام اختلال دو قطبی یا «افسردگی مانیایی» شده‌اید که عموما افراد مبتلا از نشانه‌های آن بی‌اطلاع هستند. اختلال دوقطبی یک بیماری روانی است که مشخصه‌اش نوسان شدید خلق و خو، شامل حالت‌های هیجانی بالا (مانیا) و پائین (افسردگی) است و افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید خلق می‌شوند. درمان این بیماری کار سختی نیست و برای رهایی از آن همین امروز اقدام کنید و با بکارگیری نکات این مقاله و مصرف دارو به تجویز پزشک به زندگی طبیعی خود بازگردید.

 

 

بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی چگونه می‌توانند به خود کمک کنند؟

مدیریت اختلال دو قطبی با درمان مناسب، از جمله دارو شروع می‌شود. اما کارهای بسیار بیشتری می‌توانید برای کمک به خود انجام دهید. روش‌های خودیاری و تغییرات ساده در شیوه زندگی می‌تواند به شما کمک کند خلق و خو خود را مدیریت کنید و متعادل باقی بمانید.

خودتان را درگیردرمان نمایید

مشارکت در درمان خود را تغییر دهید. سعی کنید همه اطلاعات در مورد اختلال دوقطبی را بدست آورید و تبدیل به یک متخصص در این بیماری شوید و همچنین بر روی نشانه‌های آن مطالعه نمایید تا بتوانید آنها را در خود تشخیص دهید.

حفظ رابطه با اعضای خانواده

داشتن یک سیستم پشتیبانی قوی برای شاد و سالم ماندن بسیار حیاتی است. اغلب، صحبت چهره به چهره با کسی می‌تواند کمک زیادی در رفع افسردگی دو قطبی و افزایش انگیزه شما نماید.

ایجاد روابط جدید

 روابط جدید ایجاد کنید، تنهایی و انزوا اختلال دوقطبی را بدتر می‌کند. اگر گروه حمایتی ندارید سعی کنید در گروه‌های جدید عضو شوید و داوطلبانه رفتار کنید برای این کار می‌توانید در گروه‌های ورزشی و کوهپیمایی نیز عضو شوید.

استرس را به حداقل برسانید

تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا، و ریلکسیشن را جهت کاهش استرس یاد بگیرید. تمرین آرامش روزانه 30 دقیقه و یا بیشتر می‌تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد.

یک برنامه روزانه داشته باشید

برای زندگی خود ساختار ایجاد کنید، شیوه زندگی خود از جمله خواب، خوراک و الگوهای ورزشی را انتخاب نمایید. داشتن برنامه روزانه باعث ثبات در نوسانات خلق شما می‌شود. به طور منظم ورزش کنید. ورزش تاثیر سودمندی بر خلق و خو دارد و ورزش منظم باعث کاهش افسردگی می‌شود، بسیاری از کارهایی که شما می‌توانید در زندگی روزمره خود انجام دهید، باعث کمک به کنترل علائم‌تان می‌شوند.

آیا برای اختلال دوقطبی رژیم غذایی خاصی وجود دارد؟

برای کمک به درمان این نوع اختلال مهم است که انتخاب‌های غذایی درست داشته باشید. این انتخاب‌ها عبارت‌اند از:

 

دریافت اسیدهای چرب امگا 3 را افزایش دهید

در یک مطالعه نشان داده شده است که اختلال دوقطبی بیماری است که بیشترین ارتباط را با کمبود اسیدهای چرب امگا 3 دارد. علاوه بر ماهی، مغزها و دانه‌های روغنی مثل گردو، تخم کدوتنبل، تخم کتان حاوی این ویتامین هستند.

 

تعادل قند خون خود را حفظ کنید

ارتباط مستقیمی بین خلق‌وخو با تعادل قند خون وجود دارد. بنابراین هر چه بیشتر قندخون شما نوسان داشته باشد، خلق ‌و خوی شما هم بیشتر در نوسان خواهد بود.

 

میزان کالری دریافتی خود را کنترل کنید

برای حفظ وزن مناسب، میزان دریافت کالری خود را کنترل نمایید و به‌طور منظم ورزش کنید. برخی مطالعات نشان داده‌اند که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در معرض خطر بالاتر برای ابتلا به اضافه‌وزن یا چاقی هستند.

 

دریافت منیزیم را افزایش دهید

به دلیل مشابهت شیمیایی منیزیم به لیتیوم (لیتیوم رایج‌ترین داروی مورد استفاده برای تثبیت خلق ‌و خو است)، این ماده معدنی در اختلال دوقطبی بسیار موردتوجه است. شواهدی وجود دارد دال بر اینکه لیتیوم ممکن است به مکان‌هایی در داخل سلول متصل شود که احتمالاً مکان اتصال منیزیم است. منیزیم می‌تواند از ورود مقادیر زیاد کلسیم به داخل سلول‌ها ممانعت به عمل آورد (به عبارتی، بلوکه کننده طبیعی کانال کلسیم است) و از این طریق به کاهش برخی از علائم بیماری‌ها کمک نماید.